Medlemslogin

Bli medlem   Glömt ditt lösenord?

Att vara taxipilot

Pilot Elin Nilsson

Klockan ringer, det har hunnit bli 6:00 och det är dags att börja dagen. Idag ska vi hämta 5 kunder i Trollhättan och flyga dem till Wroclaw i Polen där de ska stanna en natt för att sedan flyga tillbaka. På vägen ut till kontoret på flygplatsen hämtar jag upp cateringen och tidningar som jag har beställt, det blir pastasallader, bullar och frukt. På kontoret möter jag min kollega som sitter och gör den sista färdplaneringen för att få de aktuella vindarna för dagens flygning. Det mesta av planeringen gjorde vi igår, tittade upp all information om flygplatserna, beställde handling och tankade planet. Jag sätter på kaffe och går för att ta en sista titt på planet. Det är fyllt med dricka, choklad och allt annat som kan behövas. Jag tar in cateringen och dammsuger medan min kollega gör en tillsyn av planet innan flygningen, sedan drar vi ut den på plattan. Kaffet har blivit klart, vädret har kommit på faxen och vi är redo att flyga till Trollhättan.

Flygningen till Trollhättan går fort och när vi landat går vi in i terminalen för att invänta våra kunder. När de kommer står vi och småpratar lite om vädret i Wroclaw och flygtiden ner. Vi går ut till planet och medan jag packar in baggaget visar min kollega in kunderna och går igenom säkerhetsdetaljerna. Väl på plats fram, tar jag det aktuella vädret, pratar med markkontrollen för att få tillstånd att starta motorerna samt vårt färdtillstånd. Flygningen till Wroclaw går som planerat och vädret är bra. Någonstans halvvägs kommer några av kunderna fram och pratar med oss och vi berättar om planet och instrumenteringen. När vi landat kommer vi överens om att vi ska träffas en halvtimme innan start för återresan, vi kliver av och kunderna blir hämtade av handlingpersonalen. När de har åkt börjar vi städa upp inne i planet, sätter på alla skydd utanpå och gör en tillsyn efter flygning. För att förbereda återresan tankar vi. Sedan tar vi en taxi till hotellet och checkar in, det är eftermiddag och vi kommer att ha en kväll att upptäcka Wroclaw!

 Tiden för återresan är 14:00 dagen därpå. Vi lämnar hotellet 11.00 och åker till flygplatsen. Väl där betalar vi för handlingen och landningsavgiften och blir skjutsade till planet. Vi plockar av alla skydd och kontrollerar att allt ser bra ut. En timme innan avgång kommer cateringen som vi gör i ordning för att sedan åka in till platsen där vi ska möta kunderna. Klockan blir halv två och kunderna har inte kommit. Vid klockan två ringer de och säger att de blir en timme sena. Inga problem! Min kollega ringer in ändringen så att vi istället startar 15:30 eftersom vi räknar med att det tar cirka 30 minuter från att kunderna kommit tills vi startar. Flygningen tillbaka går bra och när vi lämnar kunderna i Trollhättan så berättar de att om de hade flugit reguljärt, hade denna resa tagit två dagar extra i restid! Vi känner oss nöjda, packar ihop och åker hem. Ännu en resa som taxipilot är till ända!

Elin Nilsson

sv_SESwedish
sv_SESwedish